Pro bezporuchový chod kávovaru je nutná údržba. Ta spočívá nejen v čistění přístroje zvenčí, ale také zevnitř. Mezi pravidelné činnosti, patří odvápnění kávovaru, což je proces zbavování se vodního kamene.
Pro bezporuchový chod kávovaru je nutná údržba. Ta spočívá nejen v čistění přístroje zvenčí, ale také zevnitř. Mezi pravidelné činnosti, patří odvápnění kávovaru, což je proces zbavování se vodního kamene.
V následujích odstavcích si ukážeme, jak na to.
Proč provádět pravidelné odvápnění?
- ochrana spotřebiče před poškozením
- úspora elektrické energie - vrstva vodního kamene prodlužuje dobu potřebnou k ohřevu vody
- ovlivnění chuti kávy - vysoký obsah vápníku v kávovaru mění chuť připravovaného nápoje
- hygiena - na nevyčištěném kávovaru se tvoří nebezpečné bakterie
Jak postupovat?
Při odvápnění se obvykle postupuje tak, že do zásobníku nalejeme odvápnovač smíchaný s vodou. Kávovar zapneme a necháme protéct cca polovina roztoku. Následně přístroj vypneme a 30 minut necháme roztok odstát. Dále kávovar opět zapneme a necháme vytéct zbytek tekutiny. V posledním kroku do nádržky napusťte čistou vodu a odpusťte ji. Tím se zbavíte zbytků čistidla.
Na závěr přinášíme videa s odvápněním nejběžnějších kapslových kávovarů a pákového presovače.
Jak odvápnit kávovar Nespresso
Jak odvápnit kávovar Dolce Gusto
Jak odvápnit kávovar Cafissimo
Jak odvápnit kávovar Cremesso
Bude doplněno